W krosnowickiej „Podhalance” miała miejsce impreza kulinarna w ramach projektu pn. Poznajmy się od kuchni. W programie odbył się m.in. pokaz kulinarny Julii Cymbaluk – finalistki „MasterChef Nunior”, a także szefa kuchni z restauracji Carlo IV w Pradze. Był także pokaz kuchni molekularnej, savoir-vivre, carving i warsztaty dietetyczne.
Wydarzenie współfinansowane było ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Glacensis. W czasie wydarzenia widowiskowy pokaz kreatywnej kuchni molekularnej zaprezentowali właściciele firmy Colorfood, wykorzystując do przygotowania niecodziennych potraw ciekły azot. Uczestnicy mieli okazję degustować m.in. lody waniliowo-śmietankowe i chipsy z listków mięty. Sztukę savoir-vivre przybliżył Wojciech Majdański z Restauracji Nota Bene w Kłodzku. Główną ideą tego wydarzenia było nawiązanie stosunków partnerskich z Czechami.